Gestuurde membraanbeluchting bespaart energie

Vernieuwde membraanbioreactor bij afvalverwerker Renewi

Logisticon Water Treatment heeft begin 2018, in vier containers, een nieuwe membraanbioreactorinstallatie (MBR) gerealiseerd voor afvalverwerker Renewi in Amersfoort. De procesbesturing is volledig geautomatiseerd en de zuiveringscapaciteit uitgebreid. Ook zijn er nieuwe ZeeWeed membranen toegepast, met een innovatief beluchtingssysteem om energie te besparen.

Op het terrein van afvalverwerker Renewi in Amersfoort rijden vrachtwagens met niet-recyclebaar bedrijfsafval af en aan. De laadkleppen openen zich en storten de inhoud op een enorme afvaldeponie. De stortplaats is volledig geïsoleerd met folie en damwanden. Het waterniveau wordt onder de stortplaats lager gehouden dan in de omgeving, om zo een ‘poldertje’ te creëren. Dit zorgt ervoor dat het hemelwater binnen de afvaldeponie blijft. Via sensoren en niveauputten monitoren de operators continu het waterniveau in de stortplaats. Drains op de bodem voeren het percolaatwater, dat voornamelijk ammonium bevat, via een leiding af naar twee betonnen pompputten. Van daaruit kan het water het zuiveringsproces in. Het voormalige Smink Amersfoort (tegenwoordig Renewi) koos om meerdere redenen voor een nieuwe MBR-installatie. Ten eerste was de vorige twintig jaar oud en aan vervanging toe. Bovendien wilde Smink de zuiveringscapaciteit vergroten.

Nico Van den Hoven, senior mechanical engineer bij Orgaworld, onderdeel van Renewi, benadrukt dat de oude installatie met twee afzonderlijke ZeeWeed Zenon membraanmodules twintig jaar prima heeft gefunctioneerd. Dat is mede te danken aan de operators met jarenlange ervaring en liefde voor hun vak. De procesbesturing was echter niet optimaal. “De afgelopen 20 jaar waren verschillende E&I-aannemers verantwoordelijk voor het onderhoud. Hierdoor zijn er verschillende foutjes in de besturing geslopen. Ook werd in de oude installatie slechts een deel van het percolaatwater gezuiverd. Nu gaat alles via de nieuwe zuivering naar het riool.” Basisontwerp Jans Kruit, het voormalige hoofd technologie van Orgaworld, ging in 2016 aan de slag met het bestek voor de nieuwe installatie. Hierbij kreeg hij waardevolle input van Peter Jacub, hoofdoperator, en van Wolter Stevens, manager bedrijfsbureau. Vervolgens schreef het bedrijf een tender uit en viel de keuze in 2017 op Logisticon Water Treatment. Daarbij ging de onderneming niet over één nacht ijs. Medewerkers bezochten de fabriek in Groot-Ammers, waar het bedrijf sinds 1988 kwalitatief hoogstaande waterzuiveringsinstallaties ontwerpt en bouwt voor vele toepassingen. Van den Hoven: “De fabriek zag er uitstekend uit. Zo is de staal- en rvs-productie netjes gescheiden. Wij keken niet alleen naar de prijs van de aanbieding. Ook de kwaliteit van de verschillende onderdelen van de MBR-installatie was voor ons essentieel. Logisticon Water Treatment stak hierbij met kop en schouders uit boven de andere aanbieders.”

Logisticon Verhuur - het zusterbedrijf van Logisticon Water Treatment - leverde bovendien oplossingen voor een tijdelijke zuivering in de periode dat de oude MBR-installatie werd afgebroken en de nieuwe gebouwd. Ook verzorgde het bedrijf een 3D-design review, zodat de operators konden bekijken hoe de installatie er precies zou uitzien en hoe alle installatieonderdelen bereikbaar zijn voor beheer en onderhoud. Containers Tijd voor een kijkje bij de nieuwe installatie. De 20 en 40 voet blauwe containers met egalisatie-, biologie- en effluenttanks waarin de hoogwaardige zuiveringstechnologie is verwerkt, springen meteen in het oog. Het zijn dan ook geen standaard containers, maar volledig op de behoeftens van de klant aangepaste ruimtes met verschillende extra voorzieningen, zoals een verhoogde opstelling, geluidsisolatie, een dubbele coating, waterdichte beplating en chemiebestendige vloeren (zie kader). Het percolaatwater uit de stortplaats gaat via een leiding naar twee pompputten. Vervolgens gaat het via een ondergrondse leiding naar de egalisatietank. Hoewel Kruit de egalisatietank in het basisontwerp aanvankelijk had geschrapt om kosten te besparen, heeft deze toch een plaats in het zuiveringsproces gekregen. Met een goede reden, weet projectmanager Ronald van den Berg van Logisticon Water Treatment. “Zonder voorbezinking van het percolaatwater in de egalisatietank gaat er te veel anorganisch slib naar de biologietank. Daarnaast komen er waterstromen uit verschillende stortvakken. De egalisatietank zorgt in dat geval voor een constantere waterkwaliteit. Dan werken de bacteriën optimaal. Bovendien worden de membranen nu beter en constanter belast dan zonder voorbezinking. Dat verkleint de kans op vervuiling van de rietjes.” Hart installatie Het hart van de nieuwe MBR-installatie bestaat uit twee straten van elk drie membraancassettes met de nieuwe generatie ZeeWeed ZW500D LeapMBR Zenon membranen, met een totale capaciteit van maximaal 30m3/u. “Het energetisch voordeel ten opzichte van de vorige generatie membranen zit hem vooral in de beluchting”, licht Van den Berg toe. “De blowers hebben iets minder capaciteit nodig en draaien continu in een geluiddichte kast in een container. De luchtverdeling in en over de membraancassettes vindt automatisch plaats. Door de luchtflow te variëren, afhankelijk van de benodigde zuiveringscapaciteit, realiseert Renewi nu een energiebesparing tussen de tien en twintig procent.”

De warmte voor de biologietank met de bacteriën, de grootste energieverbruiker, komt van wkk-installaties op het terrein. Voor een optimale ammoniumverwijdering en CZV-verlaging (chemisch zuurstofverbruik) gedijen de bacteriën het beste op een temperatuur tussen de 30 en 35 graden Celsius. Meervoudige voorzieningen Het nieuwe type LeapMBR membraan is wel iets kostbaarder dan het standaard ZeeWeed membraan. Toch zorgt het voor een besparing op de totale investering. Zo zijn er geen klepschakelingen meer nodig voor de beluchting van de membranen. “Bovendien had de klant goede ervaringen met de voormalige ZeeWeed membranen. Waarom zou je dan van membraanleverancier wisselen?”, zegt Van den Berg. Verder is er in het ontwerp veel rekening gehouden met redundantie van het zuiveringssysteem. Het betekent dat er meervoudige voorzieningen zijn aangebracht. Wanneer er bijvoorbeeld een pomp of een blower uitvalt, neemt een andere het werk automatisch over.

Operator Richard van Schipperen van Renewi is content met het uiteindelijke resultaat. Hij wijst naar een beeldscherm in een van de containers. “Vroeger hingen hier magneetjes om het waterpeil in de stortplaats te monitoren. Ook voerde ik vroeger veel meer zaken met de hand uit, zoals het afsluiten van kleppen. Nu is de procesbesturing volledig geautomatiseerd. Ik krijg via een app op mijn mobiel een bericht als er een storing is. Dan kan ik het probleem zelfs thuis verhelpen.” Capaciteitsuitbreiding De capaciteit van de MBR-installatie is uitgebreid: van 22m3/h tot 30 m3/h. Ook staan de containers verhoogd opgesteld. Voor de veiligheid staan de tanks in een vloeistofdichte bak. “Vroeger stonden de containers lager. Bij een calamiteit zou het percolaatwater tot aan de elektrische apparatuur kunnen komen. Dat kan nu niet meer”, zegt Van Schipperen. Ook is hij in zijn nopjes met de aparte ruimte voor de blowers in geluiddichte kasten, en de extra ruimte voor de veilige opslag van chemicaliën, zoals citroenzuur, om de membranen te reinigen. Dat gebeurt bij de zogeheten maintenance clean automatisch door de membranen met chemicaliën terug te spoelen. De recovery clean, 1 tot 2 keer per jaar afhankelijk van de vervuiling van de membranen, is semi-automatisch. Van Schipperen is bovendien blij met de handige aanvullingen van Logisticon Water Treatment in het oorspronkelijke bestek. “Door de containers iets verder uit elkaar te plaatsen en leidingen buiten te trekken, heb ik meer ruimte om mijn werk uit te voeren. Ook hoef ik nu niet meer via een kooiladder naar de tank, maar via een wenteltrap. En dat is, zeker wanneer het vriest, wel zo veilig.”

Containerised concept

Logisticon Water Treatment onderscheidt zich al jarenlang in de markt door de bouw van speciale containers met geavanceerde watertechnologische oplossingen. Het bedrijf koopt nieuwe standaard 20 of 40 voet containers en werkt deze op een bijzondere manier af. Zo worden de containers eerst gestraald, waarna een zinkprimer en een dubbele coating worden aangebracht. Daarnaast isoleert het bedrijf de containers en brengt het waterdichte beplating en vloeren aan. “De voordelen zijn lastig te beschrijven”, stelt projectmanager Ronald van den Berg van Logisticon Water Treatment. “Daarom nodigen wij graag in onze fabriek potentiële klanten uit, zodat ze de bijzondere containers en onze hoge kwaliteit zelf kunnen zien.”

Bron: Waterforum nr 6 November 2019

Drinkwaterbedrijf Evides onderzoekt zuiveringstechnologie voor de toekomst


Door klimaatverandering (lage en hoge rivierafvoer en verzilting), eventuele bodemverontreiniging en lozing van ongewenste stoffen wordt de kwaliteit van de bronnen waaruit drinkwater geproduceerd beïnvloed. Om aan deze veranderingen het hoofd te bieden is Evides in diverse onderzoeksprojecten op zoek naar nieuwe technologieën.

Bekijk bericht Nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de online nieuwsbrief!

Door op "inschrijven" te klikken ga je tevens akkoord met het Privacy statement.