Nieuwe drinkwaterzuivering in Krimpen a/d Lek

Drinkwaterbedrijf Oasen heeft op 10 november 2017 een deelstroom omgekeerde osmose (RO) membraaninstallatie van zuiveringsstation Schuwacht in Krimpen aan de Lek officieel geopend. Projectteamleider Theo den Otter: “Wij zijn blij met en trots op deze kwalitatief hoogstaande installatie waarmee we onze klanten kunnen voorzien van zacht en veilig drinkwater”.

Voorheen maakte Oasen in zuiveringsstation Schuwacht gebruik van een volledig conventionele drinkwaterzuiveringsinstallatie. Het opgepompte grondwater wordt dan eerst belucht en daarna volgen dubbele zandfiltratie, actief koolfiltratie en als laatste een UV desinfectie stap om drinkwater te bereiden. Het zuiveringsstation in Schuwacht beschikte voorheen echter niet over een onthardingsstap om de klanten van Oasen van zacht water te voorzien.

Logisticon Waterbehandeling uit Groot-Ammers heeft nu voor zuiveringsstation Schuwacht  van Oasen een deelstroom omgekeerde osmose (RO) membraaninstallatie ontworpen, gebouwd en werkend opgeleverd. Nu gaat de helft van het opgepompte grondwater door deze membraaninstallatie en de andere helft erlangs. Vervolgens worden de twee waterstromen gemengd om tot de gewenste lagere hardheid van het drinkwater te komen. Daarna gaat het water nog eens door de conventionele drinkwaterbereidingsinstallatie.

De gehele membraaninstallatie bestaat uit 4 parallelle omgekeerde osmose membraan units elk met een capaciteit van nominaal van 97m3/uur per unit. Verder is de installatie voorzien van chemicaliëndoseerunits voor anti-scalant en natronloog en een membraanreinigingsinstallatie (cleaning in place - CIP unit).

Energiezuinig ontwerp

De installatie is met het oog op het totale elektriciteitsverbruik energiezuinig ontworpen, waarbij gebruik gemaakt is van het Optiflux ontwerp. Dit speciale ontwerp leidt tot een gelijkmatigere verdeling van het water in de membranen en kan daarnaast een energiebesparing tot 20% bereikt worden.

Om alles energetisch nog zuiniger te maken heeft Logisticon samen met Oasen een speciale lage druk energie terugwin turbine-installatie ontworpen, zijn IE4 motoren toegepast en een zonne-energie installatie op het dak van de zuivering geplaatst die minimaal 25.000 kWh per jaar opbrengt.

Prettige samenwerking en vlekkeloze opstart

Logisticon Water Treatment heeft als hoofdaannemer het project gerealiseerd in samenwerking met het projectteam van Oasen en geselecteerde projectpartners Elmon Elektrotechniek, Alewijnse Industrial Automation en Bouwmaatschappij Midden Nederland.

Den Otter: “Het uitwisselen van kennis en de samenwerking in bouwteam verband hebben wij als zeer prettig ervaren. In combinatie met een uitgebreide tijd voor het testen kon hierdoor de opstart vlekkeloos verlopen en werkt de installatie storingsvrij.”

Drinkwaterbedrijf Evides onderzoekt zuiveringstechnologie voor de toekomst


Door klimaatverandering (lage en hoge rivierafvoer en verzilting), eventuele bodemverontreiniging en lozing van ongewenste stoffen wordt de kwaliteit van de bronnen waaruit drinkwater geproduceerd beïnvloed. Om aan deze veranderingen het hoofd te bieden is Evides in diverse onderzoeksprojecten op zoek naar nieuwe technologieën.

Bekijk bericht Nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de online nieuwsbrief!

Door op "inschrijven" te klikken ga je tevens akkoord met het Privacy statement.