Vitens Dinxperlo

Vitens, Nederlands grootste waterleidingbedrijf, levert drinkwater aan ruim 4 miljoen mensen en tienduizenden bedrijven in Friesland, Gelderland, Overijssel, de Noordoostpolder en een aantal gemeenten in Drenthe. Gerekend naar het aantal aansluitingen wordt door Vitens ongeveer een kwart van de Nederlandse drinkwatermarkt beleverd.

Vitens heeft Logisticon in 2006 opdracht gegeven om een membraanfiltratie-installatie te bouwen op pompstation Dinxperlo, gelegen in de Vitens Regio Gelderland. De installatie bestaat uit vier speciale omgekeerde osmose (RO) skids, met een gezamenlijke productiecapaciteit van 320 m3 /uur. Naast de levering van de membraanfiltratie-installatie, werd ook uit de uitbreiding van de hogedruk-sectie (distributiepompen), levering chemicaliën doseerinstallaties, lage- en hogedrukpompen, elektrotechnische installatie en de besturing in het project betrokken.

Unieke installatie

De membraanfiltratie-installatie werd ontworpen op basis van het mede door Vitens ontwikkelde Optifluxconcept. Ten opzichte van de bestaande Optiflux-installaties van Vitens onderscheidt dit project zich mede door de toepassing van een nieuw ontwikkelde drukbuis (8”) van de firma Bekaert. Met deze drukbuis hebben de betrokken partijen een wereldprimeur. Het concentraat wordt bij deze buizen in het midden van de buis afgevoerd.

Optiflux

De omgekeerde osmose (RO) installatie werkt op basis van het Optiflux-principe, waarbij het drukvat tweezijdig wordt aangestroomd. Het belangrijkste voordeel van Optiflux ten opzichte van traditionele membraaninstallaties is, dat het een besparing oplevert van 15 - 20% op energie of membraanoppervlak. Dankzij een lagere membraanflux in de laatste trap vermindert de kans op vervuiling. Dit gepatenteerde systeem is door Vitens al eerder toegepast met nanofiltratiesystemen in Zwolle en Witharen.

Zachter en schoner drinkwater

Met de nieuwe installatie te Dinxperlo lost Vitens twee problemen tegelijk op. Vitens wil de hele Achterhoek voorzien van zachter drinkwater omdat een hoge hardheid leidt tot kalkaanslag en afname van effectiviteit van wasmiddelen. Het andere probleem is dat het pompstation Dinxperlo al jaren kampt met een verhoogd gehalte aan bestrijdingsmiddelen in het opgepompte water. Daarvoor werd in 2004 een tijdelijke aanvullende zuivering met actiefkoolfiltratie geïnstalleerd (zie Logisticontour 9), die nu met de nieuwe membraanfiltratie-installatie overbodig zal worden.

Aquatech Amsterdam 2019


Amsterdam is de thuisbasis van de grootste waterbeurs ter wereld namelijk Aquatech. Alles op het gebied van proces-, drink- en afvalwater is te vinden in de Rai in Amsterdam met duizenden waterprofessionals. Van 5-8 november 2019 neemt Logisticon Water Treatment deel aan de Aquatech in samenwerking met Inge GmbH, Duitsland. Beiden streven we ernaar om nieuwe standaarden te stellen op het gebied van ultrafiltratie en waterhergebruik, waarvan onze UF2880 een ultiem voorbeeld is.

Bekijk bericht Nieuwsoverzicht