Nieuws water@logisticon.com +31(0)184 608260
Logisticon realiseert brak water pilot voor Brabant Water in Drongelen

Logisticon heeft in samenwerking met Brabant Water een uitgebreide pilotinstallatie gerealiseerd voor de behandeling van brak grondwater in Drongelen. Deze innovatieve pilot, die medio 2025 volledig operationeel zal zijn, richt zich op het ontwikkelen van duurzame drinkwaterproductie uit brak grondwater, met het doel om vanaf 2030 jaarlijks 5 miljard liter drinkwater te produceren.

De afgelopen dagen heeft dit project veel media-aandacht gekregen en is het onder andere besproken bij NOS, NU.nl, EditieNL en Hart van Nederland.

In het kader van dit project wordt diep grondwater behandeld met drie omgekeerde osmose-units, waarbij verschillende varianten van voor- en nabehandeling worden getest. Deze aanpak stelt Brabant Water in staat om verschillende processen te vergelijken en te beoordelen op effectiviteit en efficiëntie. De resultaten van de pilot zullen bijdragen aan het waarborgen van een duurzame en betrouwbare drinkwatervoorziening in de toekomst.

De installatie bestaat uit diverse procesonderdelen, zoals omgekeerde osmose, zand- en marmerfiltratie, en de dosering van verschillende stoffen die essentieel zijn voor het productieproces. Daarnaast zijn er uitgebreide sensoren geïnstalleerd om alle onderdelen van de installatie continu te monitoren. Logisticon heeft ook de bijbehorende utiliteiten geleverd, zoals verlichting, verwarming, drinkwater en kantoorfaciliteiten voor de pilothal.

Een bijzonder aspect van dit project is de koppeling van alle sensoren en procesdata naar het datalogsysteem van Brabant Water, waarmee de procesparameters nauwkeurig kunnen worden gemonitord en geanalyseerd.

De pilotinstallatie bevindt zich op een bestaande winput van Brabant Water, die brak water onttrekt uit een diepte van ongeveer 300 meter. Brak water bevat een kleine hoeveelheid zout, dat middels omgekeerde osmose wordt verwijderd. Er worden twee zuiveringsmethoden onderzocht: een met zuurstof (aeroob) en een zonder zuurstof (anaeroob). In totaal worden 13 waarnemingsputten gebruikt om de effecten op de ondergrond en het grondwater te monitoren.

De officiële opening van de pilotinstallatie vond plaats op 25 november. De volledige inbedrijfname van de installatie is gepland voor begin 2025.

Dit project is een mooi voorbeeld van de intensieve samenwerking tussen Logisticon en Brabant Water, waarin de kennis en ervaring van beide partijen optimaal worden benut. Het draagt bij aan de ontwikkeling van een innovatieve drinkwaterbron die essentieel is voor de toekomstige watervoorziening in Brabant.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en waterbehandelingsprojecten van Logisticon Water Treatment.

Meer nieuws
Logisticon levert geavanceerde membraaninstallatie voor nieuwe drinkwaterstation in Kamerik
Logisticon heeft een belangrijke rol gespeeld bij de realisatie van het nieuwe drinkwaterstation in Kamerik. Met deze zuivering, die 2,5 miljard liter drinkwater per jaar zal leveren aan onder andere Nieuwkoop en het noordelijk deel van Bodegraven, zet Oas
Lees meer
Logisticon fietst voor onderzoek naar kanker tijdens Charity Spinning Marathon op Brightlands Chemelot Campus
Op 31 oktober organiseerde Brightlands Chemelot Campus een Charity Spinning Marathon. Doel van de marathon was om geld in te zamelen voor kankeronderzoek door KWF.
Lees meer
Nieuwe pilotinstallatie om toekomstige zuiveringen van het drinkwater te onderzoeken
Na een succesvol aanbestedingstraject heeft Logisticon een bouwteam gevormd met Witteveen+Bos in opdracht van Waternet. Samen wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van een moderne pilotzuivering voor hoogwaardig drinkwater.
Lees meer
MAKING WATER WORK
Sales. Rental. Service.