Nieuws water@logisticon.com +31(0)184 608260
PFAS: wat het is en Logisticon’s oplossingen

PFAS staat voor Per/poly Fluor Alkyl Substances en is een verzamelnaam voor antropogene (van menselijke oorsprong) fluorhoudende stoffen, die veel worden gebruikt in dagelijkse producten. De koolstof-fluorketen van PFAS geven de stoffen unieke eigenschappen die wenselijk zijn voor de productie van alledaagse producten en gebruik in de industrie. De stoffen zijn water- en vetafstotend, brandvertragend en temperatuurresistent. Bijna iedereen heeft wel een PFAS-houdend product in huis. Het zit bijvoorbeeld in de anti-aanbaklaag van pannen en in waterdichte kleding.

Momenteel zijn er meerdere duizenden PFAS bekend die allemaal specifieke eigenschappen hebben. Stoffen als PFOS, PFOA en producten uit het GenX-proces krijgen steeds meer aandacht vanwege mogelijk nadelige gezondheidseffecten op mens en dier. Verwijdering uit het (water)milieu is stap één.

Voor verwijdering zijn verschillende oplossingen mogelijk. Logisticon biedt de volgende oplossingen:

  • UF/RO
  • UF/RO/IX
  • Granulair Actief Kool (GAK)
  • Flocculatie met DAF/LAM (bulkverwijdering)


Filtratie
Verwijdering door filtratie vindt plaats op basis van uitsluiting door molecuulgrootte en poriegrootte. Verschillende PFAS karakteriseren zich door ketenlengte (of molecuulgrootte) en hebben daardoor andere retentie in filtratietechnieken. Ditzelfde geldt voor verwijdering door IX. Over het algemeen geldt: grotere PFAS worden gemakkelijker verwijderd dan kleine PFAS.

Actief kool
Actief kool staat bekend om de krachtige adsorptiecapaciteit, waardoor ook PFAS verwijderd kan worden. Ook hier geldt dat grotere PFAS beter verwijderd kunnen worden met GAK dan kleine PFAS. Veelal worden GAK-contactoren in serie geplaatst om een zo breed mogelijke verwijdering te garanderen.

Flocculatie
Bulkverwijdering van PFAS kan plaatsvinden door flocculatie en navolgende flotatie of sedimentatie. Deze technieken kunnen geen hoge verwijderingen garanderen en zullen daarom alleen ingezet worden als voorbehandeling.

Meer informatie over de technieken is te vinden op https://www.logisticon.com/oplossingen/.

Wilt u meer weten over de verwijdering van PFAS uit uw water of heeft u een ander waterbehandelingsvraagstuk? Neem contact op met één van onze waterspecialisten.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en waterbehandelingsprojecten van Logisticon Water Treatment.

Meer nieuws
Logisticon Water Treatment bestaat 35 jaar!
Logisticon is trots aan te kondigen dat het bedrijf dit jaar haar 35-jarig jubileum viert. Het bedrijf opent daarom haar deuren op zaterdag 10 juni. Kom langs en bezichtig het nieuwe kantoorpand en de fabriekshal onder het genot van een hapje en drankje!
Lees meer
Logisticon blijft verduurzamen
Logisticon heeft een primeur! Bij het pand in Groot-Ammers wordt een circulaire energieopslagcontainer geplaatst. Het energieopslagsysteem slaat de energie op die door de 1000 zonnepanelen op het pand opgewekt worden.
Lees meer
Door Logisticon ontwikkelde chemieopslag- en doseeroplossingen voor verhuur beschikbaar
Logisticon heeft verschillende chemieopslag- en doseeroplossingen ontwikkeld. Deze oplossing wordt een “Chemdose” genoemd, momenteel uit voorraad leverbaar.
Lees meer
MAKING WATER WORK
Sales. Rental. Service.