Het onderzoek op RWZI Terneuzen rondom de inDENSE-technologie is afgerond en het eindrapport is opgeleverd aan WaterschapScheldestromen.
In mei 2023 is, samen met Sweco Nederland en Waterschap Scheldestromen, een onderzoek gestart naar de mogelijkheden en voordelen van de inDENSE-technologie.
Wat doet inDENSE?
Door het gebruik van cyclonen in de surplussliblijn verbetert de technologie zowel de slibbezinkbaarheid (uitgedrukt in SVI, ml/g) als de biologische fosfaatverwijdering (mits de uitgangspunten daarvoor zijn geoptimaliseerd) tegen minimale CAPEX-kosten. De zware fractie uit de cyclonen (onderloop) wordt teruggevoerd naar de beluchtingstank, terwijl de lichtere fractie (bovenloop) als surplusslib wordt afgevoerd.
De belangrijkste resultaten op een rij:
Verhoogde capaciteit en kostenbesparing
De toepassing van de inDENSE-technologie leidt tot een verhoogde hydraulische en biologische capaciteit van RWZI Terneuzen. Het hogere slibgehalte dat nu in de beluchtingstanks kan worden gehanteerd, zorgt ervoor dat Waterschap Scheldestromen een kostbare uitbreiding met een extra nabezinktank kan vermijden. Bovendien is er op het huidige terrein geen ruimte voor een dergelijke uitbreiding.
Waterschap Scheldestromen is zeer tevreden met de behaalde resultaten en heeft besloten om de inDENSE-installatie in bedrijf te houden op RWZI Terneuzen. Er wordt tevens gekeken naar verdere toepassing van deze technologie op andere RWZI’s binnen het beheergebied.
Toekomstige ontwikkelingen
Ook op RWZI Amsterdam-West (Waterschap Amstel, Gooi en Vecht) is het onderzoek naar inDENSE in volle gang. De eerste resultaten zijn veelbelovend en er wordt met interesse uitgekeken naar de prestaties in de winterperiode.