Logisticon » Over ons » Aquaclinics » Gedemineraliseerd water of Demiwater

Wat is gedemineraliseerd water of demiwater

Gedemineraliseerd water (demi-water, demin water, gedeïoniseerd water, demi water) is water waaruit alle ionen (zouten, mineralen) verwijderd zijn. Als gedemineraliseerd water nog verder gezuiverd wordt en ook nog andere stoffen uit het water gehaald worden zoals zwevende en/of organische stoffen wordt ultra puur (UPW) water verkregen.

Gedestilleerd water of aqua dest, is zeer zuiver water, waaruit door destillatie naast alle anorganische zouten en vele organische stoffen zijn verwijderd. Water wordt soms dubbel gedestilleerd (dubbel dest) om het de hoogst mogelijke zuiverheid te geven.

Demineralisatie of demineraliseren is het proces waarbij mineralen uit water verwijderd wordt. Na demineralisatie is het eindproduct dus demi water. Remineralisatie is het proces waarbij aan water extra mineralen worden toegevoegd. Het opharden van water is ook een vorm van remineralisatie.

Wat is de geleidbaarheid van demiwater

Water geleidt van nature elektrische stroom door de aanwezigheid van positieve (kationen) en negatieve ionen (anionen). Dit wordt de geleidbaarheid genoemd en uitgedrukt in Siemens per meter. Voor meer nauwkeurigheid wordt meestal de eenheid micro Siemens per centimeter gebruikt (µS/cm). Drinkwater zijn van nature ionen opgelost en hierdoor heeft drinkwater een geleidbaarheid die meestal ligt tussen 300 en 800 µS/cm. Demiwater bevat weinig ionen en heeft dus een lage geleidbaarheid. Demi water heeft geen vastgelegde kwaliteit. In de volksmond wordt van demi water kwaliteit gesproken als de geleidbaarheid onder 5 µS/cm ligt. Maar meest gebruikelijk is een geleidbaarheid die < 0,2 µS/cm. Als de geleidbaarheid nog lager ligt wordt dit niet meer uitgedrukt in geleidbaarheid (omdat er niet meer gesproken kan worden van geleidendheid) maar van weerstand. Dit is de reciproque waarde ( 1/x) van de geleidbaarheid. ( 0,2 µS/cm = 5 MΩ). Bij ultra puur water spreken we van 18 megaOhm water.     

Hoe wordt gedemineraliseerd water of demiwater gemaakt

Voor de productie van demiwater worden bijna alle ionen (zouten, mineralen) verwijderd. Voor de productie van demiwater (gedemineraliseerd water, demi-water, demin water, gedeïoniseerd water, demi water) zijn meerdere technieken beschikbaar zoals ionenwisseling, omgekeerde osmose, continue de-ionisatie en verdamping.

Ionenwisseling

Bij gebruik van ionenwisseling worden met behulp van harsbolletjes de ionen verwijderd en uitgewisseld voor andere ionen. De verwijdering van positieve ionen worden in een kationwisselaar gedaan terwijl de verwijdering van negatieve ionen in een anionwisselaar plaatsvindt. Voor de verwijdering van de laatste beetjes ionen of voor kleine volume stromen worden mengbed ionenwisselaars gebruik. Voor meer informatie zie ook : Ionenwisselaars

Voorbeelden van projecten voor de produktie van demiwater met ionenwisselaars,

Omgekeerde osmose of RO

Omgekeerde osmose, ook wel RO of reverse osmosis/ rerversed osmosis genoemd (en in de tuinbouw vaak aangeduid als OO), is een membraantechniek waarbij water onder druk door een membraan wordt geperst waarbij de zouten worden tegengehouden en het water door het membraan gaat. Voor meer informatie zie ook Omgekeerde osmose (OO) of RO (reverse osmosis)

Voorbeelden van projecten voor de produktie van demiwater met omgekeerde osmose,

Continue De-ionisatie

De termen Electro De-ionisatie (EDI) of Continue Electro De-ionisatie (CEDI) worden door elkaar gebruikt en is een techniek om zeer zuiver water (demi water) te maken. EDI-techniek bestaat uit een combinatie van membraanfiltratie en een ionenwisselaar. Deze techniek wordt vaak in combinatie gebruikt met omgekeerde osmose. Voor meer informatie zie ook: Continue de-ionisatie

Voorbeelden van projecten voor de productie van demiwater met continue De-ionisatie techniek,

Verdamping/ gecombineerd met condensatie.

Veel gebruikte toepassingen van demiwater

Gedemineraliseerd water wordt gebruikt voor industriële, wetenschappelijke, huishoudelijke en laboratorium doeleinden, bijvoorbeeld voor de volgende toepassingen:

  • Als ketelvoedingswater
  • Voor stoom productie
  • Voor vulling van stadsverwarming
  • In koelwater systemen
  • Als waswater voor productie van onder andere digitale chips
  • Vulling van loodaccu’s
  • Lasersnijden
  • Bij de productie van geneesmiddelen
  • In de productie van cosmetische producten

Demiwater/ gedemineraliseerd water en gezondheid

Demi water of gedemineraliseerd water is tijdens het proces ontdaan van alle aanwezige mineralen, maar is echter niet echt geschikt als drinkwater. Demiwater is van nature agressief en zal makkelijk andere mineralen opnemen. Hoewel in demiwater de slechte mineralen uit het water verwijderd zijn door bijvoorbeeld ionenuitwisseling, distillatie, membraanfiltratie, omgekeerde osmose of andere technieken, worden door het drinken van demiwater nu juist de goede mineralen uit het menselijk lichaam gehaald. Dit leidt tot een mineralentekort in het menselijk lichaam. Het is dus niet raadzaam om demiwater te gebruiken als drinkwater.

Demiwater installaties huren of kopen

Bij Logisticon Water Treatment kunt u terecht voor een groot assortiment aan koop- en verhuurinstallaties voor het maken van demi water. Logisticon Water Treatment is sinds 1988 een gerenommeerde partner op het gebied van drinkwater, afvalwater, proceswater en grondwaterbehandeling en ontwikkelt sindsdien in eigen fabriek kwalitatief hoogstaande waterzuiveringsinstallaties. Naast verhuur van waterzuiveringen bouwen en ontwerpen wij zelf kleine en grote waterzuiveringsinstallaties op maat naar wens van onze klanten. Wij nodigen u graag uit om uw wensen door te nemen en u een rondleiding te geven binnen ons bedrijf.

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de online nieuwsbrief!

Door op "inschrijven" te klikken ga je tevens akkoord met het Privacy statement.