Logisticon » Technieken » Membraan ontgassing

Membraan ontgassers

Vloeistof ontgassing met rietjes?

Er zijn diverse methoden om water te ontgassen. De meest bekende technieken zijn intensieve beluchting in striptorens of (meervoudige) plaatbeluchters. Deze technieken werken door water met opgeloste gassen in intensief contact te brengen met lucht. Hiermee kunnen echter alleen maar voor bepaalde soorten gassen lage waarden worden bereikt; voor zuurstof en CO2 gaat dit bijvoorbeeld niet op.

Zijn echter lage waarden van opgeloste gassen (zoals zuurstof O2 en kooldioxide CO2 ) in het water nodig, bijvoorbeeld voor ketelvoedingswater, dan zijn er bekende technieken als vacuümontgassing, chemicaliëndosering en thermische ontgassing (o.a. met stoom) of combinaties van deze methoden.

Naast deze methoden gebruikt Logisticon Waterbehandeling nu ook een techniek waarbij gebruik gemaakt wordt van membranen. Met speciale membranen is het mogelijk om gas uit een waterige fase te verwijderen. Het ontgassingsmembraan bestaat uit duizenden micro poreuze polypropyleen holle vezelmembranen (een soort rietjes) die gewonden zijn om een distributiepijp. Omdat de holle vezelmembranen hydrofoob (waterafstotend) zijn kan de waterige stroom niet door de poriën penetreren, maar het gas wel. Het gas kan verwijderd worden bij de poriën door aan de waterige zijde een hogere druk aan te leggen dan aan de gaszijde. Als er hele lage waarden van opgeloste gassen bereikt moeten worden is het mogelijk aan de zuigzijde een vacuüm aan te brengen eventueel in combinatie met een stripgas (veelal stikstof). Dit vormt een drijvende kracht die opgeloste gassen van de waterige fase in de gasfase brengt.

Logisticon gebruikt voor membraanontgassing het Liqui-cel membraan.

Met het Liqui-cel® membraan is het mogelijk om gas vanuit een waterige fase te verwijderen. Het Liqui-cel ® membraan bestaat uit duizenden Celgard® microporeuze polypropyleen holle vezelmembranen (een soort rietjes) die gewonden zijn om een distributiepijp. Omdat de Liquicel holle vezelmembranen hydrofoob (waterafstotend) zijn kan de waterige stroom niet door de poriën penetreren, maar het gas wel. Door aan de zuigzijde een vacuüm aan te brengen eventueel in combinatie met een stripgas (veelal Stikstof) zijn bijvoorbeeld zuurstof gehaltes < 20 ppb daarbij haalbaar. Deze resultaten worden bereikt met industriële kwaliteit stikstof in plaats van technisch zuivere stikstof wat een aanzienlijke besparing van de operationele kosten oplevert.

Methaanverwijdering met membraanontgassing

Naast verwijdering van bekende gassen zoals ammonium, zuurstof en kooldioxide is het  ook mogelijk om methaan uit water te verwijderen. Diverse onderzoeken, met installaties van Logisticon Water Treatment samen met waterleidingbedrijven, tonen aan dat methaan uit grondwater verwijderd kan worden tot lage waarden. Dit methaan kan in, gunstige gevallen, zelfs teruggewonnnen worden en gebruikt als energiebron. Benieuwd naar hoe wij dit toegepast hebben, klik hier!

Voordeel membraanontgassing

 • Geen gebruik van chemicaliën
 • Laag energie verbruik
 • Geen verhoging van temperatuur
 • Compact (kleine footprint)
 • Modulair ontwerp
 • Zeer lage restwaarden van gassen mogelijk
 • Snel resultaat na opstarten

Toepassingen membraanontgassing

 • Productie van ketelvoedingswater zonder chemicaliën
 • Ontgassing van permeaat tussen twee omgekeerde osmose installaties
 • Verwijdering van gassen zoals kooldioxide (CO2), zuurstof (O2), methaan (CH4) en ammonium (NH3) uit water
 • Productie van zuurstofloos water voor stadsverwarming