Logisticon » Verhuur » Conventionele zuivering » Ionenwisselaars

Ionenwisselaars

Toepassingen van ionenwisseling

Ionenwisseling wordt veelal toegepast om specifieke ionen en in andere gevallen alle ionen te verwijderen.  Deze techniek kan zowel alleen als in combinatie met andere technieken gebruikt worden. Belangrijk is dat het water ‘schoon’ genoeg is zodat de ionenwisseling harsen niet vervuilen, verstoppen of beschadigen. In dat geval kan een voorzuivering met bijvoorbeeld zandfiltratie, actieve kool filtratie, omgekeerd osmose, chemicaliën doseringen, nodig zijn.

Toepassingen van ionenwisseling zijn onder andere:

 • Ontharding van water (zie ook ontharders/ verzachters)
 • Productie van gedemineraliseerd water (demi of demin water)
 • Decarbonatatie van water
 • Productie van ultra puur water
 • Verwijdering van zware metalen uit water
 • Verwijdering van nitraten, ammonium uit water
 • Winning van waardevolle metalen
 • Zuiveren van voedingsmiddelenstromen zoals siropen, sappen etc.
 • Ontkleuren van diverse vloeistoffen
 • Verwijdering van diverse opgeloste organische componenten
 • Verwijdering van natuurlijk organisch materiaal (NOM) bij drinkwater bereiding

Technologie

Ionenwisselaars wisselen ionen uit voor andere ionen met dezelfde lading. Dit zijn kunststof hars bolletjes (meestal met een Polystyreen keten die ge-crosslinked zijn met een Divenyl Benzeen (DVB). De actieve groepen hebben een positieve of negatieve lading dat het tegenovergestelde is van de uit te wisselen ionen. We onderscheiden ionenwisselaars die positieve ionen (kationen) en negatieve ionen (anionen) kunnen uitwisselen. Bij het wisselen worden de ongewenste ionen verwijderd en verwisselt voor andere ionen. Dit zijn meestal een zuur (H+) of basisch ion (OH-) of een zout (Na+ of Cl-). Als de harsen uitgeput zijn kunnen ze of verwijderd en vervangen worden voor nieuwe harsen of geregenereerd worden. Regeneratie (= het weer terugbrengen in de originele vorm) vindt plaats door de harsen te spoelen met een regeneratievloeistof die in een hoge concentratie gebruikt wordt. De eerder verwijderde ionen worden dan weer terug gewisseld en komen dan terug in een geconcentreerde stroom die afgevoerd kan worden.

Verhuur van ionenwisselaars

Logisticon Water Treatment b.v. beschikt over diverse ionenwisselaar installaties voor verhuur variërend in capaciteit van 1 tot meer dan 50 m3/h. Voor verkoop of middellange en lange termijn verhuur zijn grotere installaties mogelijk tot meer dan 200 m3/h per filter. De huur filters zijn zeer robuust en uitgevoerd in staal met twee componenten coating. Tot diameter 1.400 mm zijn de filters uitgevoerd met 3 poten, één mangat en handgaten voor het vullen. Deze ionenwisselaars kunnen gehuurd worden per filter of ingebouwd worden in een geïsoleerde container met optionele voorzuivering en nabehandeling.

Alle filters zijn voorzien van een filterbodem met filterdoppen voor een optimale verdeling van het water bij uitwisselen van ionen. De standaard verhuur filters hebben een maximale ontwerpdruk is 3 bar en een drukverschil over de filterbodem van maximaal 1 bar.

Andere voorzieningen zijn: een water verdeelsysteem, hijsogen, een aftapvoorziening met kogelkraan en een aansluiting voor ontluchting. Optioneel zijn monstername en analyse systemen mogelijk voor controle en bewaking van de werking van het systeem.

Demiwater productie

Standaard uitvoeringen voor productie van demi water voor bijvoorbeeld ketelvoedingswater bestaat veelal uit een combinatie van omgekeerde osmose gevolgd door een mengbed ionenwisselaar. Hierdoor is een demiwaterkwaliteit te behalen van 0,1-0,2 µS/cm. De ionenwisseling harsen worden nadat ze uitgeput zijn vervangen door geregenereerde harsen, waarbij de uitgeputte harsen op een andere locatie met zuur en loog weer geregenereerd worden voor later hergebruik.

Zware metalen verwijdering

Standaard uitvoeringen voor bijvoorbeeld afvalwater zuivering of grondwater sanering waarbij specifieke zware metalen verwijderd moeten worden zijn installaties die bestaan uit zandfiltratie, actieve kool filtratie en speciale ionenwisseling harsen. De ionenwisseling harsen worden nadat ze uitgeput zijn vervangen door nieuwe ionenwisseling harsen. De uitgeputte harsen kunnen niet hergebruikt worden.

Andere toepassingen

Voor andere toepassingen neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.

 TYPE  Ionenwisselaar filter*
 ØHoogteBed vol.Capaciteit
 (mm)(mm)m³/uur
     
IXF-9009002.2000,55
IXF-12001.2002.200110
IXF-14001.4002.2001,515

* De capaciteit van het ionenwisselaar hars filter is gebaseerd op een contacttijd van 10 BV/uur
Kleinere of grotere capaciteiten afhankelijk van toepassingen

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de online nieuwsbrief!

Door op "inschrijven" te klikken ga je tevens akkoord met het Privacy statement.