Nieuws water@logisticon.com +31(0)184 608260
De aanpak van Logisticon met betrekking tot klimaatverandering

Vorig jaar was de 26e editie van de ‘UN climate change conference of the parties’ (Cop26) in Glasgow Verenigd Koninkrijk. Voor veel bedrijven staat er veel op het spel om de COP26-doelstellingen te halen.

Het bereiken van de klimaatdoelstellingen wordt voor iedereen steeds belangrijker. Logisticon is een bedrijf dat al jaren bezig is met deze zaken. Eind vorig jaar vertelde Frank Cammaert, directeur van Logisticon, aan Sophie Punte, managing director policy van We Mean Business, welke stappen Logisticon onderneemt om de 1,5oC-doelstellingen te halen.

Een van de uitdagingen voor Logisticon is dat het tegen eind 2030 een energielabel "A" moet hebben. Logisticon zit midden in een verbouwing, waarbij een tweede kantoorverdieping wordt toegevoegd en de productie- en werkplaatsfaciliteiten worden gemoderniseerd.

Logisticon zag in deze renovatie meteen een kans om voor het energielabel "A" te gaan. Alle vijf de vakjes zijn aangekruist: isolatie, verwarming en koeling, ventilatie, verlichting en hernieuwbare energie. De renovatie zal in 2022 voltooid zijn, wat betekent dat Logisticon tegen die tijd dit doel zal hebben bereikt.

Ook buiten de bedrijfspoorten houdt Logisticon zich bezig met de klimaatverandering. Het is een feit dat de drinkwatervoorziening in gevaar komt door de klimaatverandering. Soms kunnen optimalisatie van de drinkwaterproductie en duurzaamheid hand in hand gaan.

Een paar voorbeelden:

- Een veelgebruikte techniek om methaan uit grondwater te verwijderen is beluchting. Maar het vrijkomen van methaan in de lucht is slecht voor het klimaat. Logisticon (en partners Oasen & Vitens) hebben aangetoond dat het mogelijk is om methaan na scheiding op te vangen en vervolgens te hergebruiken voor het opwekken van groene stroom.

- In Zweden leiden hogere temperaturen en hevige regenbuien tot meer vervuiling in meren. Er zijn complexere en duurdere zuiveringstechnieken nodig om het land van drinkwater van goede kwaliteit te kunnen blijven voorzien.

- De stad Porto Alegre in Brazilië blijft in bevolking toenemen. Met behulp van de ultra-membraanfiltratie van Logisticon is de capaciteit van de bestaande installaties met 30% verhoogd. Hierdoor is de stad ook beter bestand tegen schommelingen in de watervoorziening als gevolg van klimaatverandering.

Logisticon ziet ook kansen die nog niet zijn benut, zoals het hergebruik van (afval)water. Zo is de hoeveelheid afvalwater afkomstig van koeltorens van een gemiddelde raffinaderij genoeg om zo'n 70.000 mensen van water te voorzien. Hoewel Logisticon bereid is te investeren in een opzet om dit relatief schone water te hergebruiken, blijven bedrijven terughoudend.

De industrie kan gemotiveerd worden door de prijs van industrieel water te verhogen of door waterhergebruik verplicht te stellen, maar alle bedrijven moeten beseffen dat waterbesparing en bescherming van waterbronnen deel uitmaken van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Zeker nu we steeds vaker te maken hebben met hittegolven en droogte.

Door waterhergebruik in industriële toepassingen te testen en te optimaliseren, worden technologieën, kennis en ervaring opgedaan die nodig zullen zijn voor verdere transitie. Dat is de maatschappelijke verantwoordelijkheid die nu voor onze toekomstige generaties wordt verwacht.

Wilt u meer weten over wat Logisticon allemaal doet op het gebied van MVO en duurzaamheid? Kijk dan op onze website en volg onze LinkedIn pagina of neem contact op met onze waterspecialisten.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en waterbehandelingsprojecten van Logisticon Water Treatment.

Meer nieuws
Tijdelijke drinkwatervoorziening tijdens ombouw drinkwaterstation
In centraal Europa wordt veel drinkwater gewonnen uit oppervlaktewater, vooral uit meren. Om de levering van kwalitatief goed drinkwater ook in de toekomst te garanderen moet een groot utiliteitsbedrijf in Zwitserland drinkwaterstations moderniseren.
Lees meer
MBR-installatie voor industriƫle klant
Logisticon heeft voor een industriƫle klant in de chemie, gevestigd in het roergebied in Duitsland, een membraanbioreactor (MBR) installatie gerealiseerd.
Lees meer
Oppervlaktewater pilot voor Dunea Valkenburgse Meer inbedrijf gesteld
Dunea is op zoek naar nieuwe bronnen voor drinkwater omdat het robuuste systeem, met twee rivierbronnen (Maas en Lek) en 80 km lange leidingen naar de duinen, steeds kwetsbaarder wordt.
Lees meer
MAKING WATER WORK
Sales. Rental. Service.