Nieuws water@logisticon.com +31(0)184 608260
Eerste drinkwater-methaanverwijdering via ontgassingsmembranen

Tegenwoordig wordt bij productiebedrijf Vitens in West-Terschelling ongeveer 1/3 van het drinkwater op Terschelling gewonnen uit de zoetwaterbel die zich onder het eiland bevindt. Het overige 2/3 deel wordt aangevuld vanuit Friesland via de zogenoemde Wad-leiding door de Waddenzee.

Het grondwater op West-Terschelling bevat echter een kleine hoeveelheid methaan, dat in de zuivering grotendeels wordt verwijderd via een conventionele behandeling. In de anaerobe nanofiltratie (NF)-units gebeurde dit tot voor kort nog niet, waardoor de nageschakelde beluchtings- en ontgassingstoren (BOT) frequent moesten worden gereinigd. Tevens ontstond er een bacteriologisch minder stabiele waterkwaliteit, zodat gebruik van UV-desinfectie ook noodzakelijk was.

Vanwege deze effecten heeft Vitens met een kleine Logisticon-pilotinstallatie onderzoek gedaan naar methaanverwijdering uit het permeaat van de nanofiltratie met behulp van membraanontgassing. Dankzij deze innovatieve technologie kan methaan nu heel gericht uit het permeaat van de NF worden verwijderd, waardoor de beluchtingstoren nu veel minder vaak hoeft te worden gereinigd, hetgeen natuurlijk fors bespaart op de operationele kosten.

Veel belangrijker nog is dat de bacteriologische stabiliteit van het drinkwater sterk verbeterd, waardoor de UV-desinfectie niet meer nodig is. Na deze pilot heeft Logisticon de opdracht ontvangen voor de bouw van de eerste membraan-ontgassingsinstallatie, ontworpen conform de Vitens-standaard (W/E/PA), met een drinkwatercapaciteit van 30 m3/h.

Het principe van ontgassing met membranen berust op het innig in contact brengen van het te ontgassen water met een vacuüm en/of gasstroom, waarbij de fasen gescheiden zijn door een hydrofoob-membraan. Waarschijnlijk gaat Vitens deze technologie nu ook toepassen op productielocaties waar veel methaan in het anaeroob-grondwater zit. Uit proefonderzoeken is namelijk aangetoond dat via membraanontgassing methaangas in grondwater optimaal ingezet kan worden voor energieterugwinning, inclusief de omzetting van CH4  naar CO2. Waar het methaan normaliter in de atmosfeer wordt geblazen, kan Vitens via deze nieuwe technologie zowel energie opwekken als zijn CO2-footprint fors verlagen. Tevens toonde het onderzoek dat dankzij de methaanverwijdering uit het anaeroob-grondwater de achtergelegen zuiveringsprocessen veel beter functioneren. 

Wederom een mooi voorbeeld waar de samenwerking tussen waterleidingbedrijf Vitens en Logisticon Water Treatment toe kan leiden.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en waterbehandelingsprojecten van Logisticon Water Treatment.

Meer nieuws
Logisticon neemt leerlingen mee in de wereld van techniek
Op woensdag 17 april opende Logisticon haar deuren voor enthousiaste groep 7 leerlingen van vijf basisscholen uit Groot-Ammers, Nieuwpoort/Langerak en Streefkerk.
Lees meer
Logisticon’s ultrafiltratie-installatie getest
Op een groot chemiecluster in Duitsland zijn plannen om een nieuwe fabriek te bouwen. Voor deze nieuwe fabriek is gezuiverd oppervlaktewater nodig.
Lees meer
Kwaliteit drinkwater Zweedse gemeente veiliggesteld
Eind 2023 klopte een Zweedse drinkwatervoorziening, verantwoordelijk voor het drinkwater van een grote gemeente, bij Ramson AB aan, Logisticon's partner in Zweden. In de drinkwaterbron had een bacterie uitbraak plaatsgevonden.
Lees meer
MAKING WATER WORK
Sales. Rental. Service.